Προληπτική Οδοντιατρική

Στην κλινική μας η στοματική υγιεινή χωρίζεται σε δύο βασικά στάδια:

Πρωτογενές στάδιο προληπτικής φροντίδας: Εκμάθηση εκτέλεσης σωστής στοματικής υγιεινής.

Οι ασθενείς μας διδάσκονται τη θεμελιώδη τεχνική εκτέλεσης στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος). Η καθημερινή χρήση των τεχνικών αυτών είναι μια πολύ σημαντική προϋπόθεση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της πρόληψης.

Δευτερογενές στάδιο προληπτικής φροντίδας: Επαγγελματική εκτέλεση στοματικής υγιεινής στο ιατρείο.

Η επαγγελματική στοματική υγιεινή γίνεται στην κλινική μας από το ιατρικό προσωπικό ανταποκρινόμενη κάθε φορά στην ανάγκη του κάθε ασθενούς με σκοπό τη διατήρηση ή επαναφορά της στοματικής υγείας των ασθενών μας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας επαγγελματικής στοματικής υγιεινής, αξιολογείται η κατάσταση του στοματικού βλεννογόνου, το επίπεδο υγιεινής, ελέγχεται η πιθανή παρουσία τερηδονικών βλαβών, καθώς επίσης και η κατάσταση του περιοδοντίου. Με ειδικά ξέστρα υπερήχων απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα και πέτρα τόσο υπερουλικά όσο και υποουλικά και αφαιρούνται όλες οι χρωστικές πριν την εφαρμογή φθορίου και προϊόντων που καταπολεμούν μια ενδεχόμενη οδοντική υπερευαισθησία. Ασθενείς με διαγνωσμένη περιοδοντίτιδα, ανάλογα τη βαρύτητα της νόσου, υποβάλλονται και σε φωτοχημική θεραπεία LASER.

Θεραπείες με φθοριούχα σκευάσματα.Οι θεραπείες με φθοριούχα σκευάσματα γίνονται για πρόληψη της φθοράς των δοντιών και αποφυγή εμφάνισης τερηδονικών βλαβών. Το φθόριο είναι ένα ορυκτό που βοηθά την οικοδόμηση της αδαμαντίνης των δοντιών, κάνοντας τα πιο ανθεκτικά ενάντια στα οξέα που δημιουργεί η βακτηριακή πλάκα ειδικά όταν λαμβάνεται κατά τη φάση της ανάπτυξης του δοντιού.

Όταν έχει σχηματιστεί το δόντι, τα φθοριούχα σκευάσματα βοηθούν την επαναμετάλλικοποίηση της αδαμαντίνης του δοντιού αναστέλλοντας το μεταβολισμό των βακτηρίων της μικροβιακής πλάκας.

Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες είναι επομένως πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, σε σύγκριση με οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο. Στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο πρέπει να διατηρούνται στο στόμα για 1 λεπτό και να αποφεύγεται το ξέπλυμα του στόματος για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη χρήση.