Περιοδοντική Θεραπεία - Ουλίτιδα

Φλεγμονώδης νόσος των ιστών στα δόντια

Ουλίτιδα

Σχετικά με την πάθηση

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την ουλίτιδα, κυρίως μέσα από τα προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας, τα οποία υπόσχονται προστασία από την συγκεκριμένη πάθηση. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει;

Η ουλίτιδα είναι μια περιοδοντική νόσος, δηλαδή μία πάθηση, η οποία έχει σχέση με τα ούλα μας. Από μόνη της δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Στην περίπτωση όμως που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και απώλεια των δοντιών.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση των ούλων που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ήπια. Συνήθως, προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα και οίδημα (φλεγμονή) στο τμήμα των ούλων που βρίσκεται γύρω από τη βάση των δοντιών, αλλά και στα ούλα γενικότερα.

Ο λόγος που αρκετοί οδοντίατροι θορυβούνται εάν διαγνώσουν με ουλίτιδα έναν ασθενή, έγκειται στο γεγονός ότι η ουλίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί και θεραπευτεί άμεσα, μπορεί να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μια αρκετά σοβαρή πάθηση κατά την οποία υποχωρούν τα ούλα, με αποτέλεσμα τελικά ο ασθενής να χάσει τα δόντια του.

Η πιο κοινή αιτία ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας, όπως το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το νήμα και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Η πιο κοινή αιτία της ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή που έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Η πλάκα αποτελεί μία αόρατη, κολλώδη μεμβράνη και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα ούλα. Το πως σχηματίζεται η πλάκα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην ουσία η πλάκα αποτελείται κυρίως από βακτήρια που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των σακχάρων και του αμύλου που υπάρχει στις τροφές, με τα βακτήρια που υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο στόμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η στοματική υγιεινή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ουλίτιδας.

Η πλάκα απαιτεί καθημερινή αφαίρεση γιατί έχει την τάση να ξανασχηματίζεται γρήγορα και μάλιστα μπορεί να μετατραπεί σε οδοντική πέτρα. Η πέτρα είναι ένα υπόλευκο στρώμα που δημιουργείται γύρω από τον αυχένα του δοντιού, το όριο δηλαδή μεταξύ στεφάνης δοντιού και ούλων, αλλά και μεταξύ των δοντιών. Η οδοντική πέτρα κάνει την αφαίρεση της πλάκας πιο δύσκολη, καθώς δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για τα βακτήρια και προκαλεί ερεθισμό κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Ως συνέπεια, παρατηρείται φλεγμονή στα ούλα (ουλίτιδα).

Όσο περισσότερο παραμένει η πλάκα και η πέτρα στα δόντια, τόσο περισσότερο ερεθίζονται τα ούλα. Με τον καιρό, τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί επίσης να προκληθεί φθορά των δοντιών (οδοντική τερηδόνα). Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, τότε η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα που με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το εάν έχουμε ουλίτιδα είναι σχετικά εύκολο να το αντιληφθούμε, και αυτό γιατί η πάθηση έχει πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα. Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα υγιή ούλα είναι σταθερά, ώστε να εφαρμόζουν σφιχτά γύρω από τα δόντια και το χρώμα τους είναι ανοιχτό ροζ. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτή την εικόνα είναι σημάδι ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από ουλίτιδα.

Μερικά από τα βασικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:  

 • Πρησμένα ούλα
 • Σκούρα κόκκινα ούλα
 • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα μετά από βούρτσισμα
 • Κακή αναπνοή
 • Υποχώρηση των ούλων
 • Ευαίσθητα ούλα


Αξίζει να σημειωθεί πως στην παραμικρή υποψία ότι πάσχετε από ουλίτιδα, θα πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε φροντίδα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αναστρέψετε τη βλάβη από την ουλίτιδα και να αποτρέψετε την εξέλιξή της σε περιοδοντίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Είναι σημαντικό όταν κάποιος ασθενής παρατηρήσει συμπτώματα ουλίτιδας, να επισκεφτεί άμεσα τον οδοντίατρό του. Η διάγνωση της ουλίτιδας γίνεται μέσω διάφορων διαδικασιών. Αρχικά, ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα και το στόμα γενικότερα και θα αναζητήσει σημάδια πλάκας και φλεγμονής. Επίσης, σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό και το ιστορικό του ασθενούς, όπως και η σύγκριση της τωρινής κατάστασης του στόματος με παλαιότερες εξετάσεις.

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα μετρήσει την απόσταση μεταξύ του αυχένα των δοντιών και των ούλων. Σε ένα υγιές στόμα, το βάθος είναι συνήθως μεταξύ 1 και 3 χιλιοστών. Από 4 χιλιοστά και πάνω συνήθως υπάρχει ασθένεια των ούλων. Εάν ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο, τότε θα ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει οδοντιατρικές ακτινογραφίες για έλεγχο οστικής απώλειας. 

Τέλος, εάν δεν είναι σαφές τι προκαλεί την ουλίτιδα, τότε ο οδοντίατρος θα ζητήσει περεταίρω εξετάσεις, ενώ εάν η ασθένεια των ούλων είναι προχωρημένη, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για τις παθήσεις των ούλων (περιοδοντολόγο).

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν την εμφάνιση ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα αποτελεί μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση και η πλειονότητα των ανθρώπων κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπη μαζί της. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή, όπως και να αποφεύγουμε κάποιες συνήθειες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να σχηματιστεί ουλίτιδα.

Μερικοί από αυτούς τους επικίνδυνους παράγοντες εμφάνισης ουλίτιδας είναι:

 • Ελλιπής στοματική υγιεινή
 • Κάπνισμα ή μάσημα καπνού
 • Ξερό στόμα
 • Κακή διατροφή (και ανεπάρκεια σε Βιταμίνης C)
 • Στραβά δόντια & οδοντικές αποκαταστάσεις που δεν εφαρμόζουν σωστά και είναι δύσκολο να καθαριστούν
 • Μεγάλη ηλικία
 • Καταστάσεις που μειώνουν την ανοσία όπως λευχαιμία, HIV/AIDS ή θεραπείες καρκίνου
 • Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές
 • Ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνορροϊκός κύκλος, αντισυλληπτικά)
 • Κληρονομικότητα
 • Παθολογικές καταστάσεις (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις & μυκητιάσεις)

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Πως φεύγει;

Η έγκαιρη θεραπεία συνήθως αναστρέφει τα συμπτώματα της ουλίτιδας και αποτρέπει την εξέλιξη της σε μια πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων που μπορεί να προκαλέσει και απώλεια δοντιών. Η επιτυχημένη θεραπεία της ουλίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας καλής στοματικής φροντίδας, όπως και από τη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο θεραπείας της ουλίτιδας περιλαμβάνει:

Επαγγελματικό Οδοντικό Καθαρισμό

Ένα από τα πρώτα όπλα κατά της ουλίτιδας είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών και των ούλων. Ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει όλα τα ίχνη πλάκας και πέτρας. Είναι σημαντική η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, έτσι ώστε να γίνεται καθαρισμός και να προλαμβάνεται η ουλίτιδα.

Οδοντική Αποκατάσταση

Εάν ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο, τότε θα προτείνει την αποκατάσταση και διόρθωση των δοντιών. Τα κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια, οι γέφυρες ή άλλες οδοντικές αποκαταστάσεις που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα και να κάνουν πιο δύσκολη την αφαίρεση της πλάκας κατά την καθημερινή στοματική φροντίδα, αφού υπολείμματα τροφών θα συσσωρεύονται σε σημεία που δε θα φτάνει η οδοντόβουρτσα. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων.

Συνεχής φροντίδα

Η ουλίτιδα συνήθως υποχωρεί μετά από ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό, όμως θα πρέπει ο ασθενής να συνεχίσει την καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι. Ο οδοντίατρός σας θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στο σπίτι και ένα πρόγραμμα τακτικών επαγγελματικών ελέγχων και καθαρισμού.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν χρειάζεται αντιβίωση για προχωρημένη ουλίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ειδικότερος είναι ένας περιοδοντολόγος, ο οποίος ειδικεύεται στις παθήσεις των ούλων και αναλαμβάνει πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η θεραπεία γίνεται στο σπίτι;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η προσωπική υγιεινή είναι υψίστης σημασίας στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Σίγουρα, ο επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός για την αφαίρεση της πέτρας κρίνεται απαραίτητος, όμως στη συνέχεια η φροντίδα και εντατικός καθαρισμός των ούλων και των δοντιών από τον ασθενή είναι ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά.

«Θα πρέπει να πάρω στοματικά διαλύματα; Πρέπει να χρησιμοποιώ ειδική οδοντόκρεμα;» Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς στον οδοντίατρό τους. Στο πλαίσιο της πρόληψης, η χρήση ειδικής οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος για αποφυγή της ουλίτιδας, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν την τάση να σχηματίζουν πλάκα.

Μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τον σχηματισμό ουλίτιδας είναι να:

 • Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα ή, ακόμα καλύτερα, μετά από κάθε γεύμα ή σνακ (αφού περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά όμως)
 • Αντικαταστείτε την οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.
 • Χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για καλύτερο καθαρισμό
 • Χρησιμοποιείτε νήμα και στοματικό διάλυμα
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό μεσοδόντιο βουρτσάκι, στην περίπτωση που τα δόντια σχηματίζουν δύσκολες γωνίες που δεν τις φτάνει η οδοντόβουρτσα.
 • Προγραμματίζετε τακτικούς επαγγελματικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς
 • Μην καπνίζετε ή μασάτε καπνό

Ποιο είναι το κόστος και η τιμή για την θεραπεία;

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών, ο οποίος είναι και το πρώτο βήμα στην καταπολέμηση της ουλίτιδας είναι σχετικά οικονομικός. Βέβαια, το κόστος εξαρτάται από τον βαθμό της ουλίτιδας, αλλά και από το εάν υπάρχει ανάγκη για κάποια άλλη οδοντική διόρθωση (ευθυγράμμιση δοντιών, διόρθωση οδοντικής αποκατάστασης κλπ.) Επίσης, στην περίπτωση που η ουλίτιδα έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, τότε το κόστος σίγουρα θα είναι πιο υψηλό. Ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να σας αναλύσει διεξοδικά την περίπτωσή σας και να σας προτείνει ένα πλάνο θεραπείας το οποίο να είναι βασισμένο στις ανάγκες σας.

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Επικοινωνία Εδώ!