Αισθητική Οδοντιατρική

Αισθητικές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις

Αισθητική Οδοντιατρική

Αισθητική αποκατάσταση

Στο ιατρείο μας η αισθητική οδοντιατρική δεν αποτελεί ειδική παροχή καθώς σε όλους τους ασθενείς εφαρμόζονται με τον ίδιο ζήλο οι αρχές , τεχνικές και υλικά αισθητικής οδοντιατρικής . Είτε πρόκειται για μία έμφραξη, είτε για μία γέφυρα , είτε για την αποκατάσταση ολόκληρου του στόματος (makeover) .

Η αισθητική οδοντιατρική απαντάει στην επιθυμία όλων μας για βελτιωμένη αισθητική και ένα καλύτερο χαμόγελο, που με τη σειρά τους αποτελούν κίνητρο εκ μέρους του ασθενούς για οδοντιατρική θεραπεία. Για την εξασφάλιση της αισθητικής επιτυχίας πρέπει να γίνεται διαγνωστική προσέγγιση του αισθητικού προβλήματος μεταξύ οδοντιάτρων και ασθενούς.

Ο ασθενής στο Athens Dental Project έχει πολλές επιλογές αισθητικής αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας απλής λεύκανσης δοντιών ή να προβεί σε άλλες πιο επεμβατικές αποκαταστάσεις, όπως είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης, τα κεραμικά ένθετα και επένθετα, καθώς και οι ολοκεραμικές στεφάνες.

Color B/W

Λεύκανση

Για τη λεύκανση των δοντιών υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές. Η λεύκανση στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι. Στο Athens Dental Project εφαρμόζουμε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο που συνδυάζει τις δύο αυτές τεχνικές και έχει αποδειχτεί ότι εξασφαλίζει τα βέλτιστα δυνατά και πιο σταθερά με την πάροδο του χρόνου αποτελέσματα. Εν συνεχεία και για διάστημα δύο εβδομάδων οι ασθενείς θα κληθούν να κάνουν χρήση στο σπίτι των ειδικά κατασκευασμένων ναρθήκων με το λευκαντικό υλικό που θα τους προμηθεύσει ο οδοντίατρος.

Όταν τα δόντια είναι σκούρα, κίτρινα, γκρι:
• Εκ γενετής
• Από την πάροδο του χρόνου
• Από τη χρήση φάρμακων πχ τετρακυκλίνη
• Aπό τη χρήση καφέ, τσάι, αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού
• Από τη χρήση τσιγάρου

Η λεύκανση δοντιών σαν θεραπεία είναι η πιο απλή και συντηρητική διαδικασία της αισθητικής οδοντιατρικής. Εκατοντάδες κλινικές και ερευνητικές μελέτες έχουν γίνει τεστάροντας την ασφάλεια της διαδικασίας στους ανθρώπινους ιστούς. Έχει αποδειχθεί πως δεν βλάπτει την αδαμαντίνη ή άλλους ιστούς. Η μόνη επιπλοκή της είναι μια παροδική ευαισθησία σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, η οποία κρατάει όσο και η λεύκανση, και φεύγει αμέσως μετά το τέλος αυτής.

Τα ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η λεύκανση δοντιών διαρκεί για 1-2 χρόνια στο 80 – 100% της αρχικής της κατάστασης. Η βασική προϋπόθεση είναι μια φορά το χρόνο να γίνεται ένα φρεσκαρισμα-touch up για 2-3 ημέρες. Επίσης η διατήρηση του αποτελέσματος είναι αλληλένδετη με τις συνήθειες του ασθενούς (κάπνισμα, κατανάλωση τροφών με έντονες χρωστικές, στοματική υγιεινή κλπ.)

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές προσθετικές εργασίες, που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των μπροστινών συνήθως δοντιών βελτιώνοντας το σχήμα, το χρώμα τους αλλά και την θέση τους. Πιο συγκεκριμένα, οι όψεις πορσελάνηςκατασκευάζονται από ένα κεραμικό υλικό πολύ πιο ανθεκτικό από τη σύνθετη ρητίνη καιμιμούνται οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών με ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Στα χέρια του ειδικευμένου οδοντοτεχνίτη είναι το κλειδί για ένα υπέροχο χαμόγελο!

Αποκατάσταση αποχρωματισμένων δοντιών (πχ δόντια με σφραγίσματα)

Αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα κενά ανάμεσα στα δόντια

Αποκατάσταση στρεβλοφυίας και τοποθέτηση δοντιού στη σωστή φορά στο οδοντικό τόξο

Αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. νανοδοντία, κάταγμα κοπτικού τριτημορίου)

Δημιουργία λευκού και αναλλοίωτου εκθαμβωτικού χαμόγελου

Όψεις πορσελάνης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • Σε δόντι που έχει ήδη υποβληθεί σε οποιαδήποτε άλλη προσθετική εργασία
 • Σε δόντι στο οποίο λείπει πολύ μεγάλο μέρος οδοντικής ουσίας
 • Όταν η αλλαγή στην κλίση ή στην θέση του δοντιού προϋποθέτει σημαντική αφαίρεση της οδοντικής ουσίας του
 • Σε ασθενείς με βρυγμό, ο οποίος συμβάλλει στην απώλεια οδοντικής ουσίας
 • Σε ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα

Οι όψεις πορσελάνης:

 • Επιτρέπουν στα δόντια να δείχνουν υγιή και φυσικά
 • Χάρη στο υλικό τους προσφέρουν λαμπερό χαμόγελο και διαρκές αποτέλεσμα
 • Απαιτούν συνήθως ελάχιστη παρασκευή (τρόχισμα των υποκείμενων δοντιών)
 • Δεν απορροφούν χρωστικές ουσίεςαπό το στοματικό περιβάλλον
 • Είναι πολύ ανθεκτικές διατηρώντας αναλλοίωτο το αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρουν για αρκετά χρόνια

Αποκατάσταση δυσχρωμίας, αλλαγή του σχήματος και της θέσης ενός δοντιού, χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, μπορούμε να έχουμε με τις όψεις σύνθετης ρητίνης ή αλλιώς bonding.

Στις περιπτώσεις που ένα πρόσθιο δόντι εμφανίζει σημαντική απώλεια οδοντικής ουσίας, τότε συνιστούμε την αποκατάσταση του με ολοκεραμική στεφάνη (θήκη). 

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης είναι λεπτά στρώματα ρητινώδους υλικού (άσπρο σφράγισμα), τα οποία καλύπτουν το μπροστινό μέρος του δοντιού, αφήνοντας το πίσω ελεύθερο για οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική εργασία χρειαστεί μελλοντικά. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τις όψεις ρητίνης σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, καθώς θεωρούνται ως η λιγότερο αισθητική επεμβατική μέθοδος. Με αυτή τη μέθοδο τα δόντια χρειάζονται ελάχιστο, έως καθόλου, τρόχισμα ώστε να γίνει η τοποθέτηση, αλλά και οικονομικά είναι η λιγότερο δαπανηρή.

 1. Σε δόντια που έχουν πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα
 2. Σε δόντια μικρά ή σε δόντια σπασμένα
 3. Σε δόντια που είναι αραιά (για να κλείσουμε το κενό)
 4. Σε δόντια με αποτριβές
 5. Σε στραβά δόντια (σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις) όπου ο ασθενής δε επιθυμεί να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία
 6. Για την αλλαγή του χρώματος των δοντιών

Ανάλογα με τις συνήθειες και τον βαθμό τήρησης εκ μέρους μας της στοματικής υγιεινής, ο χρόνος ζωής των όψεων ρητίνης κυμαίνεται από 5 έως 15 χρόνια. Κάθε 6 με 10 μήνες χρειάζονται γυάλισμα και συντήρηση με έναν απλό καθαρισμό από τον οδοντίατρο ώστε να διατηρούν την αρχική τους ομορφιά. Σε περίπτωση θραύσης σε κάποιο σημείο η επισκευή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη με την τοποθέτηση μίας καινούριας ρητίνης στο σημείο εκείνο.

 • Άμεση και ταχύτατη αποκατάσταση
 • Αποτελούν την οικονομικότερη λύση αισθητικής αποκατάστασης
 • Η επισκευή τους σε περίπτωση προβλήματος είναι γρήγορη και εύκολη
 • Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες
 • Σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θραύσης
 • Χρειάζονται συνήθως γυάλισμα και μικρές διορθώσεις από τον οδοντίατρο περίπου κάθε 6-10 μήνες
 • Με την πάροδο του χρόνου οι ρητίνες χάνουν το αρχικό τους χρώμα και ίσως χρειαστούν αντικατάσταση

Ολοκεραμικές Στεφάνες (Θήκες)

Mια πολύ συχνή αισθητική παρέμβαση είναι η αντικατάσταση των παλιών μεταλλοκεραμικών στεφανών με το χαρακτηριστικό γκρί χρώμα στα ούλα, με αντίστοιχες ολοκεραμικές που αποτελούνται μόνο από πορσελάνη.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και έτσι δεν είναι αναγκαία η παρουσία εσωτερικά μεταλλικού σκελετού. Ενας λευκός πυρήνας πορσελάνης ή ζιρκονίας εξασφαλίζει την μεγάλη αντοχή στη θήκη.

Ταυτόχρονα ο πυρήνας κρύβει πολυ ικανοποιητικά τυχόν δυσχρωμίες του δοντιού.

Ο πυρήνας επενδύεται εξωτερικά από πορσελάνη παρέχοντας άριστες οπτικές ιδιότητες, και εκπληκτική χρωματική ταύτιση της θήκης με τα υπόλοιπα δόντια. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ολοκεραμικών γεφυρών.

Εμφράξεις - λευκά σφραγίσματα

Mια πολύ συχνή αισθητική παρέμβαση είναι η αντικατάσταση των παλιών μεταλλοκεραμικών στεφανών με το χαρακτηριστικό γκρί χρώμα στα ούλα, με αντίστοιχες ολοκεραμικές που αποτελούνται μόνο από πορσελάνη.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και έτσι δεν είναι αναγκαία η παρουσία εσωτερικά μεταλλικού σκελετού. Ενας λευκός πυρήνας πορσελάνης ή ζιρκονίας εξασφαλίζει την μεγάλη αντοχή στη θήκη.

Ταυτόχρονα ο πυρήνας κρύβει πολυ ικανοποιητικά τυχόν δυσχρωμίες του δοντιού.

Ο πυρήνας επενδύεται εξωτερικά από πορσελάνη παρέχοντας άριστες οπτικές ιδιότητες, και εκπληκτική χρωματική ταύτιση της θήκης με τα υπόλοιπα δόντια. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ολοκεραμικών γεφυρών.

Υπηρεσίες Αισθητικής

Η κλινική Athens Dental Project προσφέρει και υπηρεσίες υαλουρονικού οξέος και botox στην περιστοματική περιοχή για την πλήρη κάλυψη όλων των αισθητικών σας αναγκών

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Επικοινωνία Εδώ!