Όψεις Ρητίνης

Όμορφο και λαμπερό χαμόγελο

Όψεις Ρητίνης

Σχετικά με τις όψεις ρητίνης

Οι οδοντικές όψεις αποτελούν στην ουσία ένα λεπτό στρώμα το οποίο κατασκευάζεται είτε από πορσελάνη, είτε από ρητίνη και εφαρμόζεται στην μπροστινή επιφάνεια ενός δοντιού. Η λογική της διαδικασίας είναι παρόμοια με αυτή των ψεύτικων νυχιών που εφαρμόζουν πάνω στα φυσικά νύχια.

Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση των όψεων ρητίνης είναι είτε γιατί με το πέρασμα των χρόνων ή εξαιτίας των σφραγισμάτων, τα δόντια τους έχουν αποχρωματιστεί, είτε γιατί επιθυμούν να διορθώσουν την όψη φθαρμένων δοντιών και να αποκτήσουν και πάλι ένα όμορφο και εντυπωσιακό χαμόγελο.

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;

Η ρητίνη αποτελεί ένα υλικό το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται πολύ στην οδοντιατρική. Ουσιαστικά, η ρητίνη πλέον αποτελεί το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για τα λευκά σφραγίσματα, τα οποία έχουν φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική, αφού μπορούν να προσφέρουν ένα πιο φυσικό και αισθητικά πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Εκτός όμως από τα σφραγίσματα, η ρητίνη χρησιμοποιείται και για στην κατασκευή οδοντικών όψεων. Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία πολύ δημοφιλή οδοντιατρική πράξη και μπορούν να χαρίσουν ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο σε κάθε ασθενή. Οι όψεις ρητίνης ουσιαστικά αποτελούν ένα λεπτό στρώμα, το οποίο τοποθετείται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών από εξειδικευμένο πάντα οδοντίατρο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ένα όμορφο χαμόγελο. Γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που προγραμματίζουν ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό τους για να προχωρήσουν με την εν λόγω διαδικασία. Πρόκειται για μία οδοντιατρική πράξη, η οποία συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα.

Στα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης περιλαμβάνονται:

 • Δημιουργία λαμπερού χαμόγελου σε ένα ραντεβού, αφού οι όψεις ρητίνης δεν απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση οδοντιατρικών παθήσεων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κλπ.)
 • Διόρθωση σχήματος & σύγκλεισης δοντιών
 • Διόρθωση αποχρωματισμού δοντιών
 • Γέμισμα κενών ανάμεσα στα δόντια
 • Ευθυγράμμιση στραβών δοντιών σε ελαφρές περιπτώσεις
 • Απόλυτα φυσικό χρώμα
 • Ανώδυνη διαδικασία
 • Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης
 • Δεν απαιτείται τρόχισμα των δοντιών

 

Όπως κάθε ιατρική πράξη, έτσι και οι όψεις ρητίνης μπορεί να έχουν κάποια μειονεκτήματα έναντι κάποιων άλλων τεχνικών. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι οι όψεις ρητίνης μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή αντικατάσταση, καθώς δεν είναι τόσο ανθεκτικές στις χρωστικές ουσίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές. Παρ’ όλα αυτά, εάν ο ασθενής φροντίζει τα δόντια του και ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντιάτρου του όσον αφορά τη συντήρηση, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πότε επιλέγονται οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης επιλέγονται για την αντιμετώπιση μιας πληθώρας παθολογικών και αισθητικών οδοντιατρικών καταστάσεων. Αρχικά, με τη βοήθεια των όψεων ρητίνης μπορούν να ενωθούν τα αραιά δόντια, να μεγαλώσουν τα μικρά σε μέγεθος δόντια, να επανέλθει το αρχικό χρώμα σε δόντια που έχουν απονευρωθεί ή στα οποία παρατηρούνται δυσχρωμίες, όπως και στα δόντια με πολλά σφραγίσματα.

Επίσης, οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται για να διορθωθούν στραβά δόντια για τα οποία ο ασθενής δεν επιθυμεί να προχωρήσει με άλλες ορθοδοντικές θεραπείες (σιδεράκια), αλλά και όταν η λεύκανση δοντιών δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.  

Γίνονται όψεις ρητίνης σε στραβά ή πεταχτά δόντια;

Οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται σε στραβά ή πεταχτά δόντια με την προϋπόθεση ότι το περιστατικό δεν είναι πολύ σοβαρό και συνεπώς δεν απαιτείται η βοήθεια άλλων θεραπευτικών μεθόδων (σιδεράκια). Πολλές φορές βέβαια, οι ασθενείς με ελαφρώς στραβά δόντια επιθυμούν να τοποθετήσουν όψεις ρητίνης γιατί συνήθως είναι ενήλικες και θέλουν να αποφύγουν τη θεραπεία με σιδεράκια. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια προτείνονται τα αόρατα σιδεράκια, τα οποία δεν είναι τόσο επεμβατικά όσο οι όψεις ρητίνης και μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς.

Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι όψεις ρητίνης θα πρέπει να τοποθετηθούν στο κάθε δόντι ξεχωριστά. Επίσης, οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται μόνο σε φυσικά δόντια. Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι το συμβουλευτικό ραντεβού που πρέπει να προγραμματιστεί με τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των δοντιών, να συζητηθούν οι επιθυμίες του ασθενούς και να προταθούν οι ιδανικές για την περίπτωσή του λύσεις. Πολλές φορές έχει τύχει ασθενείς να πηγαίνουν στον οδοντίατρο έχοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας στο μυαλό τους και να βρίσκουν μία άλλη επιλογή πιο ταιριαστή στις ανάγκες τους.

Αφού διαπιστωθεί ότι οι όψεις ρητίνης αποτελούν το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, τότε ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος στην αισθητική οδοντιατρική και στις όψεις ρητίνης θα προβεί στην εφαρμογή των όψεων. Σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης, οι όψεις ρητίνης τοποθετούνται σε ένα μόλις ραντεβού και δε χρειάζονται τη συμβολή οδοντοτεχνίτη. Οι όψεις ρητίνης σχεδιάζονται από τον οδοντίατρο απευθείας πάνω στο δόντι, γι’ αυτό και η εμπειρία και η εξειδίκευση του οδοντιάτρου παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για μία απολύτως ανώδυνη οδοντιατρική πράξη, κατά την οποία δεν απαιτείται αναισθησία.

Μπορείτε να σκεφτείτε την τοποθέτηση όψεων ρητίνης έναντι των όψεων πορσελάνης εάν:

 • Αναζητάτε μια πιο οικονομική λύση
 • Επιθυμείτε μικροαλλαγές για ένα πιο εντυπωσιακό χαμόγελο σε περίπτωση γάμου ή άλλης σημαντικής εκδήλωσης
 • Θέλετε η οδοντιατρική πράξη να ολοκληρωθεί σε ένα ραντεβού
 • Επιθυμείτε μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία για να διατηρήσετε περισσότερο τη μορφολογία των δοντιών σας
 • Αναζητάτε οδοντικές όψεις που να μπορούν να επισκευαστούν γρήγορα και εύκολα σε περίπτωση που καταστραφούν

Ποιες είναι οι οδηγίες πριν και μετά την εφαρμογή;

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία. Ουσιαστικά, δεν απαιτούν καμία επιπλέον ενέργεια από τον ασθενή ούτε πριν, αλλά ούτε και μετά την τοποθέτησή τους. Δεν έχουν περίοδο αποθεραπείας και μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως μία από τις πιο άμεσες και εύκολες πράξεις οδοντιατρικής αισθητικής.

Γίνεται τρόχισμα κατά την διαδικασία;

Σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης, οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία λιγότερο- εάν όχι ελάχιστα,  επεμβατική οδοντιατρική πράξη. Συνεπώς, το τρόχισμα δοντιών που απαιτείται κατά τη διαδικασία είναι ελάχιστο έως και καθόλου.

Πόσο διαρκούν οι όψεις ρητίνης; Κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα;

Οι όψεις ρητίνης μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στην περίπτωση που ο ασθενής φροντίζει και περιποιείται τα δόντια του. Το αποτέλεσμα ουσιαστικά είναι μόνιμο είτε στην περίπτωση που ο ασθενής προχωράει σε όψεις ρητίνης για επαναφορά του φυσικού χρώματος των δοντιών του, είτε γιατί επιθυμούσε μια εναλλακτική στη λεύκανση δοντιών. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει ένα αυστηρό και ολοκληρωμένο πλάνο φροντίδας, οι όψεις ρητίνης μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον 5 και έως και 10 χρόνια.

Πώς γίνεται η συντήρηση;

Η ειδική συντήρηση μετά από την εφαρμογή όψεων ρητίνης δεν είναι απαιτητική. Στην ουσία, ο ασθενής θα πρέπει να φροντίζει και να προσέχει τη στοματική του υγιεινή με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν. Επομένως, τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα ή ιδανικά μετά από κάθε γεύμα, να χρησιμοποιούνται νήματα ή και ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό, όπως και να προγραμματίζεται μια προληπτική εξέταση από τον οδοντίατρο, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελεγχθεί η υγεία των δοντιών και των ούλων και να γίνει ο απαραίτητος οδοντιατρικός καθαρισμός. Στην περίπτωση που κάποια από τις όψεις ρητίνης έχει φθαρεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί.  

Ποιο είναι το κόστος και η τιμή στις όψεις ρητίνης; Πόσο κοστίζουν;

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία σαφώς πιο οικονομική οδοντιατρική πράξη σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από το γεγονός ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν απαιτείται οδοντοτεχνίτης, μέχρι του ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μόλις ένα με δύο ραντεβού. Το τελικό κόστος των όψεων ρητίνης θα εξαρτηθεί επίσης από τον αριθμό των δοντιών πάνω στα οποία θα εφαρμοστούν οι όψεις ρητίνης.

Περιστατικά της Κλινικής μας

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Επικοινωνία Εδώ!