Λεύκανση Δοντιών

Βελτίωση του χρώματος και φωτεινότητας των δοντιών σας

Λεύκανση Δοντιών

Σχετικά με τη λεύκανση των δοντιών

Πολλοί είναι αυτοί που δε γνωρίζουν ότι τα δόντια μας δεν είναι από τη φύση τους απόλυτα λευκά. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου, αυτή η φυσική απόχρωση δεν μπορεί να επηρεαστεί εξαιτίας λεκέδων, οι οποίοι πιθανόν να προέρχονται από το κάπνισμα ή την κατανάλωση φαγητού και ποτού. Επίσης, τα δόντια μας έχουν την τάση να κιτρινίζουν με τα χρόνια εξαιτίας της μελάγχρωσης που συμβαίνει στο εσωτερικό τους.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, πολλοί άνθρωποι να επιθυμούν να επαναφέρουν το χαμόγελό τους στην πρότερή του κατάσταση. Η λεύκανση δοντιών αποτελεί μία ιατρική υπηρεσία, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την απόκτηση ενός ομορφότερου και πιο φωτεινού χαμόγελου. 

Color B/W

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Με τον όρο «λεύκανση των δοντιών» αναφερόμαστε στη διαδικασία, η οποία έχει ως σκοπό να κάνει τα δόντια του ασθενούς πιο ανοιχτόχρωμα. Βελτιώνει το χρώμα τους και ενισχύει τη φωτεινότητά τους. Η λεύκανση δοντιών αποτελεί την ιδανική λύση για ανθρώπους που έχουν κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια. Αξίζει να σημειωθεί πως η λεύκανση δοντιών δεν μπορεί να κάνει τα δόντια απολύτως λευκά, μπορεί όμως να βελτιώσει κατά πολύ την εμφάνισή τους διορθώνοντας την απόχρωσή τους.

Η λεύκανση δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένο οδοντίατρο, καθώς πρόκειται για μία καθαρά ιατρική διαδικασία. Εάν η λεύκανση δοντιών δεν πραγματοποιηθεί από επαγγελματία οδοντίατρο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη στοματική υγεία τους ασθενούς.

Γιατί τα δόντια έχουν την τάση να χάνουν το χρώμα τους;

Είναι αλήθεια πως κανενός τα δόντια δεν είναι απόλυτα λευκά. Η φυσική απόχρωση των δοντιών έχει την τάση να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι μπορεί να έχουν ένα πιο ανοιχτό μπεζ ή κρεμ χρώμα, ενώ άλλοι εκ φύσεως να έχουν πιο κίτρινα δόντια. Πολλοί είναι επίσης και αυτοί που παρατηρούν το χρώμα των δοντιών τους να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και σταδιακά να χάνει τη φωτεινότητά του. Αυτό οφείλεται στην εναπόθεση περισσότερης οδοντίνης στο εσωτερικό των δοντιών.

Η οδοντίνη αποτελεί έναν οδοντικό ιστό, ο οποίος εντοπίζεται κάτω από το σμάλτο των δοντιών. Πρόκειται για την ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των δοντιών. Η οδοντίνη έχει ένα σκούρο κίτρινο χρώμα. Η αύξηση λοιπόν της ποσότητάς της στα δόντια σε συνδυασμό με την τριβή του σμάλτου, που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν τον αποχρωματισμό των δοντιών.

Ο αποχρωματισμός των δοντιών συνδυαστικά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές τα δόντια μας κιτρινίζουν και σκουραίνουν για λόγους όπως:

 • Εναπόθεση οδοντίνης
 • Κάπνισμα
 • Κατανάλωση κόκκινου κρασιού
 • Κατανάλωση αναψυκτικών με χρωστικές
 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Παλιά χαλασμένα σφραγίσματα
 • Απονευρωμένα δόντια
 • Δόντια με παλιές μεταλλοκεραμικές στεφάνες δοντιών (θήκες)

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση δοντιών;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η λεύκανση δοντιών είναι κατάλληλη για ανθρώπους από 18 ετών και πάνω. Πέρα από αυτό, λεύκανση δοντιών μπορούν να κάνουν όλοι, αρκεί να έχουν υγιή δόντια και ούλα. Εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα όπως περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, τερηδόνα κλπ., θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει αυτές τις παθολογικές καταστάσεις και στη συνέχεια να προβεί σε λεύκανση δοντιών.

Επίσης, η λεύκανση δοντιών μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο σε φυσικά δόντια. Συνεπώς, αποκλείονται από τη διαδικασία άνθρωποι, οι οποίοι έχουν στα πρόσθια δόντια:

 • Σφραγίσματα
 • Στεφάνες
 • Γέφυρες
 • Όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως η λεύκανση δοντιών θα πρέπει να αποφεύγεται εάν η ασθενής είναι έγκυος ή θηλάζει.

Τι υλικό και προϊόντα χρησιμοποιούνται για την λεύκανση;

Υπάρχουν δύο λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση των δοντιών: το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, με το τελευταίο τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιείται πιο συχνά. Όταν αυτές οι ουσίες εφαρμόζονται στα δόντια, την ώρα που το δραστικό συστατικό τους διασπάται, απελευθερώνει οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του εισέρχεται στο σμάλτο των δοντιών, εξουδετερώνει τις χρωστικές ουσίες και κάνει το χρώμα των δοντιών πιο ανοιχτό.

Ποια είναι η διαδικασία; Πως γίνεται;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δοντιών είθισται να μην απέχει πολύ από την αρχική φυσική απόχρωση των δοντιών του κάθε ασθενούς. Είναι σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα να μην μοιάζει παράταιρο σε σχέση με το πρόσωπο και τα χρώματα του ασθενή. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού, ο οδοντίατρος θα προτείνει τη λύση που θεωρεί ιδανική για την κάθε περίπτωση, με βάση πάντα και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Η διαδικασία της λεύκανσης δοντιών είναι σχετικά απλή. Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια του ραντεβού εφαρμόζεται πάνω στα κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια μια λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου). Αυτή η λευκαντική ουσία έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει οξυγόνο, το οποίο μπορεί να επαναφέρει την πρότερη απόχρωση των δοντιών, εξουδετερώνοντας τις χρωστικές ουσίες που έχουν δράσει πάνω τους, χωρίς βέβαια να τα καταστρέφει.

Λεύκανση των δοντιών πραγματοποιείται μόνο στα μπροστινά δόντια, περίπου στα 6-8 δόντια της άνω και κάτω γνάθου αντίστοιχα, με τον αριθμό να επεκτείνεται ή να μικραίνει ανάλογα με το πόσο πλατύ είναι το χαμόγελο του ασθενούς. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα. Πρώτα γίνεται ένας καθαρισμός των δοντιών και στη συνέχεια απομονώνονται τα ούλα για να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τα ερεθίσει. Έπειτα, εφαρμόζεται η λευκαντική ουσία, η οποία παραμένει στα δόντια για 30 με 40 λεπτά. Η λεύκανση των δοντιών απαιτεί τις περισσότερες φορές 2 με 3 συνεδρίες, με τα αποτελέσματα να είναι περισσότερο ορατά από τη δεύτερη συνεδρία και μετά.

Ποια είναι η καλύτερη λεύκανση δοντιών; Γίνεται χρήση λέιζερ;

Τόσο η λευκαντική ουσία υπεροξείδιο του υδρογόνου, όσο και η λευκαντική ουσία υπεροξείδιο του καρβαμιδίου αποτελούν άριστες επιλογές για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται συχνότερα το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Εάν βέβαια κάποιος ασθενής επιθυμεί τα επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τότε συστήνεται ο συνδυασμός των λευκαντικών παραγόντων με την εφαρμογή ειδικών λαμπών λεύκανσης, LED ή laser, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία.

Υπάρχει μόνιμη λεύκανση;

Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι μόνιμη. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και 3 χρόνια. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επίσης, μεγάλη σημασία παίζουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής του ασθενούς. Εάν δηλαδή ο ασθενής καπνίζει, πίνει κόκκινο κρασί, τσάι ή καφέ, τα οποία έχουν την τάση να «λερώνουν» τα δόντια, τότε το αποτέλεσμα της λεύκανσης σαφώς θα διαρκέσει λιγότερο.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δώσει ο οδοντίατρος σχετικά με τη φροντίδα και περιποίηση της στοματικής του υγιεινής, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πονάει η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί μία ανώδυνη διαδικασία. Βέβαια, ειδικά στην περίπτωση που ο ασθενής έχει κάποια ευαισθησία στα δόντια ή στα ούλα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει μία ενόχληση, η οποία όμως είναι απολύτως φυσιολογική και θα υποχωρήσει από μόνη της σε διάστημα 2 με 3 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος συνήθως προτείνει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει ειδικά τζελ και οδοντόκρεμες που μπορούν να τον ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσουν την ευαισθησία.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα μασελάκια;

Εκτός από τη λεύκανση δοντιών, η οποία λαμβάνει χώρα καθαρά στο ιατρείο του οδοντιάτρου, υπάρχει η επιλογή ένας ασθενής να προτιμήσει τη λεύκανση στο σπίτι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αναφερόμαστε σε τυχαίες λευκαντικές ουσίες του εμπορίου. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται μη ιατρικές λύσεις.

Βέβαια, η λεύκανση στο σπίτι με μασελάκια γίνεται πάντα υπό την εποπτεία του οδοντιάτρου. Η συγκεκριμένη μέθοδος λεύκανσης πραγματοποιείται στο σπίτι με τον ασθενή να χρησιμοποιεί ειδικά μασελάκια λεύκανσης, τα οποία γεμίζονται με λευκαντική ουσία, την οποία έχει προμηθευτεί ο ασθενής από τον οδοντίατρο.

Τα βήματα της λεύκανσης δοντιών στο σπίτι με μασελάκια είναι:

 • Καθαρισμός δοντιών από οδοντίατρο
 • Λήψη αποτυπώματος δοντιών
 • Αποστολή αποτυπώματος σε οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει εξατομικευμένο μασελάκι λεύκανσης
 • Παράδοση μασελακίου, λευκαντικής ουσίας και οδηγιών στον ασθενή

 

Η διαδικασία της λεύκανσης δοντιών στο σπίτι με μασελάκι μπορεί να χρειαστεί 3 με 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας συνήθως είναι ορατά μετά τις πρώτες 15 ημέρες.

Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών;

Υπάρχει γενικά η πεποίθηση ότι η λεύκανση των δοντιών μπορεί να καταστρέψει την όψη αλλά και την ποιότητα των δοντιών. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι γεγονός πως οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν επιθετικές προς τα δόντια. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Τα λευκαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα και όλη η διαδικασία γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου.

Συνεπώς, η λεύκανση δοντιών δεν μπορεί να καταστρέψει τα δόντια. Η μόνη πιθανή επιπλοκή από την όλη διαδικασία είναι να υπάρξει μία ευαισθησία στα ούλα και στα δόντια μετά την εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα, η οποία όμως θα υποχωρήσει από μόνη της σε διάστημα δύο με τριών ημερών μετά τη συνεδρία.

Ποιες οι τιμές και το κόστος;

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών είναι αρκετά προσιτό. Βέβαια, δεν είναι συγκεκριμένο. Το ακριβές ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των συνεδριών, αλλά και τη μέθοδο λεύκανσης που θα προτιμηθεί. Εάν για παράδειγμα ο ασθενής προτιμήσει τη λεύκανση δοντιών στο σπίτι με μασελάκι, τότε στην τιμή θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εργασία του οδοντοτεχνίτη.

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!