Καθαρισμός Δοντιών

Αφαίρεση της οδοντικής πλάκας με σκοπό την αποφυγή της εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτδας

Καθαρισμός Δοντιών

Σχετικά με τον καθαρισμό των δοντιών

Αν και ο συχνός και τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς επισκέπτονται το ιατρείο του οδοντιάτρου τους, όταν αντιμετωπίζουν έντονο πόνο ή κάποιο άλλο εμφανές παθολογικό πρόβλημα. Βέβαια, είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε πιο πρώιμα στάδια – εάν όχι προληφθεί εντελώς, αν οι ασθενείς επισκέπτονταν τον οδοντίατρό τους τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για προληπτικό έλεγχο και εξετάσεις.

Το να έχουμε υγιή δόντια και ούλα δε θεωρείται δεδομένο και δυστυχώς μόνο όταν υπάρξει έντονο πρόβλημα με την στοματική μας υγεία το συνειδητοποιούμε. Η υγεία των δοντιών και των ούλων σαφώς δε σταματά στο ραντεβού με τον οδοντίατρο. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο και διεξοδικό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής υγιεινής. Βέβαια, στη λίστα με τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από το καθημερινό βούρτσισμα, είναι και ο ετήσιος (τουλάχιστον) επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός.

Τι είναι ο καθαρισμός των δοντιών;

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο. Τα θετικά νέα είναι ότι όλοι μπορούμε να το αποκτήσουμε, αρκεί να δώσουμε σημασία στην στοματική μας υγιεινή. Ο οδοντικός καθαρισμός είναι μια προληπτική διαδικασία που πραγματοποιείται από οδοντίατρους και έχει ως στόχο τη διατήρηση ή την επίτευξη της βέλτιστης στοματικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών, ο οδοντίατρος αφαιρεί την οδοντική πλάκα και πέτρα που έχουν συσσωρευτεί στα δόντια, για να τα προστατεύσει από τερηδόνα και άλλα προβλήματα των δοντιών και των ούλων. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρέπει να συγχέεται ο καθαρισμός των δοντιών που γίνεται στο σπίτι (π.χ. βούρτσισμα, οδοντικό νήμα) με τον επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό.

Όσο καλά και αν κάποιος φροντίζει και περιποιείται τα δόντια και τα ούλα του, πάντα θα χρειάζεται έναν βαθύτερο, πιο ενδελεχή καθαρισμό που μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει. Αυτό οφείλεται στο ότι το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα δεν μπορούν να αφαιρέσουν εντελώς την πλάκα και την πέτρα που τείνουν να κολλάνε στην επιφάνεια των δοντιών.

Γιατί πρέπει να κάνω καθαρισμό;

Ο οδοντικός καθαρισμός είναι απαραίτητος, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής ρουτίνας της στοματικής φροντίδας ενός ατόμου, καθώς βοηθάει στην αφαίρεση τυχόν συσσώρευσης πλάκας ή πέτρας που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως τερηδόνα αλλά και περιοδοντίτιδα που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών.

Επίσης, υπάρχει μια γενικότερη σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Όταν τα δόντια και τα ούλα δεν είναι υγιή, είναι πιθανό η κακή στοματική υγιεινή να οδηγήσει σε άλλα παθολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα καρδιακές παθήσεις ή και διαβήτη. Οι καθαρισμοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αφαίρεση τυχόν αντιαισθητικών λεκέδων στα δόντια, κάνοντας τον ασθενή να μην αισθάνεται άσχημα ή άβολα σχετικά με το χαμόγελό του.

Οι στόχοι του τακτικού επαγγελματικού καθαρισμού των δοντιών είναι:

  • Πρόληψη της τερηδόνας
  • Διατήρηση καλής στοματικής υγείας
  • Πρόληψη περιοδοντικής νόσου
  • Αποτροπή δημιουργίας πέτρας
  • Αφαίρεση λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός, αν και αφαιρεί τους λεκέδες στα δόντια, δεν μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο λευκά. Μετά τον καθαρισμό τα δόντια θα είναι καθαρά και υγιή, αλλά θα παραμείνουν στο φυσικό τους χρώμα. Είναι σημαντικό να μην συγχέεται ο επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός με τη λεύκανση δοντιών.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε καθαρισμό;

Η συχνότητα ενός οδοντικού καθαρισμού εξαρτάται κυρίως από τις ιδιαίτερες στοματικές ανάγκες του καθένα. Μερικοί ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν οδοντικά προβλήματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο για αυτούς να επισκέπτονται έναν οδοντίατρο πιο συχνά. Άλλοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν καθόλου οδοντικά προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να καθαρίζουν τα δόντια τους σε λιγότερο συχνή βάση.

Σε όλα τα άτομα συνιστάται να υποβάλλονται σε επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες για προληπτική συντήρηση. Εάν ο ασθενής έχει υπάρχοντα στοματικά προβλήματα ή διαταραχές, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Κάποιοι μπορεί να πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους κάθε τρεις μήνες και άλλοι θα πρέπει να έρχονται μόνο κάθε εννέα ή 12 μήνες. Επίσης, όσοι καπνίζουν ή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή καφέ, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν πιο συχνά επαγγελματικούς οδοντικούς καθαρισμούς.

Πονάει η διαδικασία του καθαρισμού; Πως γίνεται;

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών πραγματοποιείται αποκλειστικά από οδοντίατρο. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και διαρκεί από 20 λεπτά έως και μία ώρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Ο καθαρισμός των δοντιών θεωρείται μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Βέβαια, εάν υπάρχει ευαισθησία λόγω κάποιας φλεγμονής, τότε μπορεί η συνεδρία να γίνει κάπως ενοχλητική για τον ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο οδοντίατρος να κάνει μια μικρή δόση τοπικής αναισθησίας στον ασθενή. 

Κατά τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών πρώτα γίνεται η αφαίρεση της οδοντικής πλάκας, της πέτρας και των χρωστικών από τα δόντια (αποτρύγωση). Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η στίλβωση των δοντιών, δηλαδή το γυάλισμά τους. Η στίλβωση έχει ως στόχο να λειάνει τις επιφάνειες των δοντιών, έτσι ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η προσκόλληση της πέτρας πάνω σε αυτές.

Επίσης, εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει και φθορίωση. Η φθορίωση πραγματοποιείται με την εφαρμογή ενός αφρού ή τζελ και στόχος της είναι η ενδυνάμωση των δοντιών για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που είχαν πάνω τους η πλάκα και η πέτρα. Εάν γίνει φθορίωση, συνιστάται ο ασθενής να μην καταναλώσει ροφήματα ή τροφή και να μην ξεπλύνει το στόμα του για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την εφαρμογή.

Καθαρισμός δοντιών με υπέρηχους ή λέιζερ

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών υπερήχων και ειδικά εργαλεία χειρός. Οι συσκευές υπερήχων χρησιμοποιούν  κραδασμούς για να χαλαρώσουν απαλά αλλά αποτελεσματικά μεγάλα κομμάτια πέτρας. Μόλις αφαιρεθούν τα μεγαλύτερα κομμάτια, οι οδοντίατροι συνήθως αλλάζουν από όργανα υπερήχων σε πιο λεπτά εργαλεία χειρός. Αυτά είναι μικρότερα εργαλεία χειρός που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να αφαιρέσουν χειροκίνητα μικρότερα κομμάτια πλάκας ή πέτρας.

Καθαρισμός δοντιών σε παιδιά

Η τερηδόνα δεν εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, εμφανίζεται και σε παιδιά. Τα παιδιά και αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να προληφθούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Τα παιδιά θα πρέπει  να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3 ετών, όταν θα έχουν βγει πια όλα τους τα νεογιλά(παιδικά) δόντια.

Η σωστή στοματική υγιεινή θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16 – 18 ετών, πράγμα που εάν επιτευχθεί, τα παιδιά θα έχουν γερά δόντια σε όλη τους τη ζωή. Επίσης, στην περίπτωση που το παιδί έχει σιδεράκια, ο συχνός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών του κρίνεται απαραίτητος, αφού η πιθανότητα εμφάνισης πλάκας, πέτρας και γενικότερα φλεγμονής των ούλων ή τερηδόνας γύρω από αυτά αυξάνεται.

Τι να περιμένετε μετά από έναν οδοντικό καθαρισμό

Μετά από έναν επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών, το στόμα σας μπορεί να έχει μια περίεργη αίσθηση. Αυτή η αίσθηση θα υποχωρήσει άμεσα. Ο οδοντίατρό σας θα σας κατευθύνει σχετικά με την καθημερινή περιποίηση των δοντιών σας, όπως και θα σας ενημερώσει μετά από πόση ώρα θα μπορέσετε να φάτε ή να πιείτε κάτι. Κάποιοι ασθενείς, εάν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και είχαν καιρό να υποβληθούν σε βαθύ καθαρισμό ή παρουσιάζουν ευαισθησία, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν ελαφρύ πόνο στα δόντια και στα ούλα. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε βάθος δυο εβδομάδων.

Ποια η τιμή και το κόστος για τον καθαρισμό; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος του επαγγελματικού οδοντικού καθαρισμού δεν είναι υψηλό. Βέβαια, το ακριβές ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών και του μεγέθους του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής. Εάν για παράδειγμα έχει αναπτυχθεί ουλίτιδα ή παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει περεταίρω εξετάσεις ή να προβεί στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης.

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!