Εμφυτεύματα

Αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών

Εμφυτεύματα

Σχετικά με τα εμφυτεύματα;

Είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κάποιας οδοντικής πάθησης, είτε λόγω κάποιου ατυχήματος, μπορεί να τύχει ένας ασθενής να χάσει ένα ή και μερικά από τα δόντια του. Παλαιότερα μία τέτοια κατάσταση δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας όλοι μπορούν να έχουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελό.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μία ιδανική λύση για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χάσει κάποιο από τα δόντια τους. Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να τοποθετηθούν στη γνάθο και να προσφέρουν ένα απολύτως φυσικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, αν και αποτελεί μια χρονοβόρα ιατρική πράξη, σίγουρα αξίζει την αναμονή.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Με τον όρο οδοντικό εμφύτευμα στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα χειρουργικό κατασκεύασμα, το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού. Τα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετούνται στα σημεία όπου δεν υπάρχουν πλέον δόντια, καθώς αυτά λείπουν ή έχουν καταστραφεί.

Η χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι μια διαδικασία κατά την οποία μεταλλικοί στύλοι που μοιάζουν με βίδες παίρνουν τη θέση των ριζών των δοντιών και στη συνέχεια αντικαθίστανται τα κατεστραμμένα ή ελλείποντα δόντια με τεχνητά δόντια που μοιάζουν και λειτουργούν σαν αληθινά. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μία άριστη εναλλακτική στις τεχνητές οδοντοστοιχίες και στις γέφυρες που μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά ή όταν η παθολογική κατάσταση της γνάθου τους ασθενούς δεν επιτρέπει την επιλογή άλλων τεχνικών. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται από τον τύπο του εμφυτεύματος και την κατάσταση του οστού της γνάθου του ασθενούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμφύτευμα δεν επηρεάζει τους γύρω ιστούς και τα γειτονικά δόντια, καθώς μπορεί να ενσωματωθεί απολύτως με το οστό της γνάθου και να λειτουργήσει ως ένα φυσικό δόντι.

Για ποιους λόγους πραγματοποιείται;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου, όπου λειτουργούν ως οι ρίζες των δοντιών που λείπουν. Επειδή το τιτάνιο στα εμφυτεύματα συγχωνεύεται με το οστό της γνάθου, τα εμφυτεύματα δε θα γλιστρήσουν, δεν θα κάνουν θόρυβο και δε θα προκαλέσουν ζημιά στα οστά, όπως θα μπορούσε να συμβεί με τις γέφυρες ή τις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Επίσης, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν μπορεί να καταστραφεί, σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να συμβεί στα δόντια τους ασθενούς τα οποία στηρίζουν μία γέφυρα.

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν την ιδανική θεραπευτική προσέγγιση σε πολλές περιπτώσεις ασθενών. Συνηθέστερα, ένας ασθενής κρίνεται κατάλληλος για οδοντικά εμφυτεύματα στην περίπτωση όπου:

 • Λείπει ένα ή περισσότερα δόντια
 • Υπάρχουν υγιείς στοματικοί ιστοί
 • Δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να φοράει κινητή οδοντοστοιχία
 • Έχει επαρκή οστά για να στερεωθούν τα εμφυτεύματα
 • Δεν αντιμετωπίζει παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να εμποδίσουν την επούλωση των οστών
 • Θέλει η ομιλία του να είναι καλύτερη
 • Δεν καπνίζει
 • Είναι πρόθυμος να δεσμευτεί αρκετούς μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας
 • Θέλει ένα όμορφο χαμόγελο

Ποια τα υπέρ και κατά; Υπάρχουν παρενέργειες και κίνδυνοι;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία. Τα προβλήματα είναι σπάνια και στην περίπτωση που υπάρξουν είναι συνήθως ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται εύκολα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται:

 • Λοίμωξη στο σημείο της εμφύτευσης
 • Τραυματισμός ή βλάβη στις γύρω δομές, όπως σε άλλα δόντια ή αιμοφόρα αγγεία
 • Νευρική βλάβη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα φυσικά δόντια, τα ούλα, τα χείλη ή το πηγούνι
 • Πρόβλημα στον ρινικό κόλπο όταν τα οδοντικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω γνάθο προβάλλουν στη ρινική κοιλότητα

Βέβαια, τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι σαφώς περισσότερα από τις ελάχιστες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Στα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

 • Στέρεη και σταθερή υποστήριξη για το νέο δόντι
 • Φυσικό αποτέλεσμα
 • Αποφυγή τεχνητής οδοντοστοιχίας
 • Αποφυγή παρέμβασης στα διπλανά υγιή δόντια
 • Άριστο αισθητικά χαμόγελο

Ποια η διαδικασία – Πως γίνεται; Υπάρχει χρήση λέιζερ;

Το πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς και η λήψη ακτινογραφίας της περιοχής. Έπειτα, ο εξειδικευμένος ιατρός, αφού διαπιστώσει την ποσότητα και την ποιότητα του οστού, όπως και την κατάσταση των ούλων, θα προβεί στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος, μπορεί να χρειαστεί να γίνει η εξαγωγή κάποιας μη υγιούς ρίζας ή κάποιου φθαρμένου δοντιού. Εάν η περιοχή είναι κατάλληλη, τότε ο ιατρός προχωράει με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος, ο ιατρός κάνει μια τομή για να ανοίξει τα ούλα και να αποκαλύψει το οστό. Στη συνέχεια, ανοίγονται τρύπες στο οστό όπου εκεί θα τοποθετηθεί ο μεταλλικός στύλος του οδοντικού εμφυτεύματος. Δεδομένου ότι το εμφύτευμα θα χρησιμεύσει ως η ρίζα του δοντιού, εμφυτεύεται βαθιά μέσα στο οστό.

Μόλις τοποθετηθεί το εμφύτευμα στο οστό της γνάθου, ξεκινά η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το οστό της γνάθου μεγαλώνει και ενώνεται με την επιφάνεια του οδοντικού εμφυτεύματος. Αυτή η διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και βοηθά στην παροχή μιας σταθερής βάσης για το νέο τεχνητό δόντι — όπως ακριβώς κάνουν οι ρίζες για τα φυσικά μας δόντια. Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής εξακολουθεί να έχει ένα κενό στο σημείο όπου λείπει το δόντι. Ο ιατρός μπορεί να τοποθετήσει μια προσωρινή αποκατάσταση, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αποδεκτά αισθητικό αλλά και πρακτικό αποτέλεσμα.

Όταν παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος για την οστεοενσωμάτωση, ο ιατρός θα ζητήσει εκ νέου ακτινογραφία και αφού κρίνει πως όλα είναι σωστά, θα προχωρήσει με την αποκατάσταση. Ο ιατρός θα λάβει ένα εκμαγείο της οδοντοστοιχίας, το οποίο θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη με σκοπό να κατασκευάσει τα τεχνητά δόντια, τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω στα εμφυτεύματα.

Ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών;

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες, οι οποίες κατασκευάζουν εμφυτεύματα δοντιών. Είναι σημαντικό ο ιατρός που θα σας αναλάβει να έχει εμπειρία σε αυτό τον τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να σας συμβουλεύσει σχετικά. Θα πρέπει τα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν να είναι επώνυμα και με CE εγγυήσεις.

Πόση είναι η διάρκεια ζωής;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ανθεκτικά και τα αποτελέσματά τους είναι μακροχρόνια. Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει και την 15ετια. Βέβαια, ο ασθενής δεν πρέπει για κανένα λόγο να αμελεί την στοματική του υγιεινή. Το καλό βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, η χρήση οδοντικού νήματος αλλά και τα μεσοδόντια βουρτσάκια κρίνονται απαραίτητα. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο μία ή και δύο φορές το χρόνο για προληπτικό έλεγχο των δοντιών και των ούλων του.

Τι είναι τα mini εμφυτεύματα;

Τα μίνι οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μία άλλη μορφή εμφυτευμάτων. Είναι μικρότερα σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται κυρίως στην ορθοδοντική. Θεωρούνται κυρίως μία μεταβατική λύση και τοποθετούνται προσωρινά για να σταθεροποιηθεί η οδοντοστοιχία του ασθενούς, μέχρι να πραγματοποιηθεί τοποθέτηση των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων στην γνάθο. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία και δε χρειάζονται οστεοενσωμάτωση, όπως τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Εξαγωγή δοντιού και εμφύτευμα

Εάν το δόντι είναι κατεστραμμένο, τότε πρώτα γίνεται εξαγωγή του δοντιού και στη συνέχεια προχωράει ο οδοντίατρος στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει κάποιες εβδομάδες για να επουλωθεί η περιοχή και στη συνέχεια να γίνει η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.

Θα χρειαστεί μαγνητική τομογραφία;

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι απαραίτητη. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα ζητήσει ακτινογραφία της γνάθου ή αξονική τομογραφία με σκοπό να διαπιστωθεί ένα το οστό είναι επαρκές και υγιές, έτσι ώστε να τοποθετηθεί μέσα του το οδοντικό εμφύτευμα.

Ποιες είναι οι τιμές και το κόστος για την διαδικασία; Είναι προσιτή η τιμή;

Η ιατρική πράξη τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί μία μακροχρόνια διαδικασία. Το κόστος εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Μεταξύ αυτών είναι το πόσα εμφυτεύματα θα χρησιμοποιηθούν, η ποιότητά τους, το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί, αλλά και το εάν θα χρειαστεί να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα. Το οστικό μόσχευμα τοποθετείται εάν κριθεί από τον ιατρό ότι το οστό της γνάθου δεν είναι επαρκές για το εμφύτευμα. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα σας κατευθύνει ανάλογα, έτσι ώστε να επιλέξετε τη μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σας.  

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!