Εξαγωγή Φρονιμίτη

Αφαίρεση μέσω χειρουργικής διαδικασίας

Εξαγωγή Φρονιμίτη

Σχετικά με την εξαγωγή φρονιμίτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι εάν δεν έχει συμβεί στους ίδιους, σίγουρα έχουν έναν γνωστό που κάποια στιγμή υπέφερε από τον φρονιμίτη του, και κατ’ επέκταση έπρεπε να προχωρήσει με την εξαγωγή του. Η εξαγωγή φρονιμίτη αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους που κάποιος θα επισκεφτεί έναν οδοντίατρο. Η άμεση αντιμετώπιση όπως και η αποφυγή της φλεγμονής μέσω αντιβίωσης είναι ζωτικής σημασίας.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε πόνο ή άλλα συμπτώματα που θα κάνουν τον οδοντίατρό σας να προχωρήσει απευθείας με την εξαγωγή του δοντιού, υπάρχει η πιθανότητα ο οδοντίατρός σας να σας προτείνει αυτή τη λύση στον ετήσιο οδοντικό σας έλεγχο, εάν παρατηρήσει ότι κάποιος από τους φρονιμίτες σας αρχίζει να εμφανίζεται.

Τι είναι ο φρονιμίτης;

Ο φρονιμίτης που αλλιώς ονομάζεται και σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί ένα δόντι, το οποίο κάνει την εμφάνισή του πολύ πιο αργά στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και θεωρείται από πολλούς ως το «δόντι της σοφίας» καθώς βγαίνει όταν το άτομο έχει ήδη «φρονιμεύσει». Βέβαια, η εμφάνισή του πολλές φορές συνοδεύεται από πόνο και προβλήματα και αυτό γιατί συνήθως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθεί το δόντι.

Οι φρονιμίτες είναι τέσσερις και βρίσκονται στις πίσω γωνίες του στόματος στο πάνω και το κάτω μέρος. Η αφαίρεσή τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο, γίνεται μέσω χειρουργικής διαδικασίας (εξαγωγή φρονιμίτη). Όταν ο φρονιμίτης δεν βρίσκει χώρο για να αναπτυχθεί, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μόλυνση ή άλλα οδοντικά προβλήματα. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η αφαίρεσή του κρίνεται αναγκαία. Πολλές φορές μάλιστα, για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, προτείνεται η εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμίτων προληπτικά, ακόμα και αν στην παρούσα φάση δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στον ασθενή.

Πόσο καιρό κάνει να βγει;

Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ένας φρονιμίτης για να αναπτυχθεί ολοκληρωτικά. Πολλές φορές παρατηρείται ελλιπής ανατολή των φρονιμίτων (ημιέγκλειστος φρονιμίτης), ενώ άλλες φορές δεν βγαίνουν ποτέ (έγκλειστος φρονιμίτης).

Σε γενικές γραμμές οι φρονιμίτες αναπτύσσονται και εμφανίζονται περίπου στην ηλικία μεταξύ 17 έως 25 ετών, την περίοδο δηλαδή που τελειώνει η εφηβεία και αρχίζει η ενηλικίωση του ανθρώπου. Βέβαια, και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναδυθούν πλήρως μέσα από τα ούλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στην εξαγωγή του φρονιμίτη;

Οι φρονιμίτες που δεν ανατέλλουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Ακόμα και αν το άτομο δεν εμφανίσει συμπτώματα στην αρχή, μπορεί αυτά τα εκδηλωθούν πιο μετά, αφού με την πάροδο του χρόνου, ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να μολυνθεί, να καταστρέψει γειτονικά δόντια ή να προκαλέσει άλλα στοματικά προβλήματα.

Θα πρέπει να γίνει εξαγωγή φρονιμίτη εάν υπάρχουν:

  • Ευαισθησία ή αιμορραγία ούλων
  • Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
  • Πόνος και δυσφορία στο σαγόνι
  • Επίμονη κακοσμία του στόματος
  • Δυσάρεστη γεύση στο στόμα
  • Δυσκολία στο φαγητό ή στο άνοιγμα του στόματος
  • Συνεχείς πονοκέφαλοι

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εάν δεν αφαιρεθούν οι φρονιμίτες;

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί επαρκώς. Ως επακόλουθο, στο συγκεκριμένο σημείο αναπτύσσονται βακτήρια και κατ’ επέκταση μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) με συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο, περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα και κακοσμία.

Η παρουσία όμως έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Απώλεια αποτελεσμάτων ορθοδοντικής θεραπείας, εξαιτίας τυχόν πιέσεων που μπορεί να ασκεί ο φρονιμίτης στα υπόλοιπα δόντια
  • Φθορά γειτονικών δοντιών, λόγω απορρόφησης της ρίζας του γειτονικού δοντιού από τον φρονιμίτη.
  • Περιοδοντικά προβλήματα & εμφάνιση τερηδόνας, εξαιτίας της δυσκολίας στον καθαρισμό της περιοχής
  • Δημιουργία κύστης ή όγκου γύρω από τον φρονιμίτη

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; Πως γίνεται η εξαγωγή;

Την ημέρα της εξαγωγής σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εφαρμόσει τοπική αναισθησία ή μέθη, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και με τον αριθμό των φρονιμίτων που θα αφαιρεθούν. Μια απλή εξαγωγή απαιτεί λίγο χρόνο και συνήθως δεν χρειάζεται ράμματα. Για πρόσκρουση ή μερικώς πρόσκρουση φρονιμίτη, μπορεί να χρειαστεί μια πολύπλοκη εξαγωγή που περιλαμβάνει μια τομή στα ούλα για να αποκαλύψει το δόντι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα χωρίσει το δόντι σε τμήματα, διευκολύνοντας την αφαίρεσή του. Μόλις αφαιρεθεί το δόντι, ο οδοντίατρος θα καθαρίσει την περιοχή και θα αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα ή σωματίδια των δοντιών που έχουν απομείνει. Έπειτα, τοποθετείται γάζα στο σημείο της τομής για την προώθηση της πήξης και τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Πόση ώρα διαρκεί η εξαγωγή φρονιμίτη;

Η άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι πολύ σημαντική. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες πριν αφαιρέσει τους φρονιμίτες. Η εξαγωγή φρονιμίτη αποτελεί μια τυπική διαδικασία και ο οδοντίατρος θα κινηθεί με γνώμονα τόσο την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, όσο και της άνεσης του ασθενούς.

Το πόσο διαρκεί η εξαγωγή του φρονιμίτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια απλή εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Τα πιο περίπλοκα περιστατικά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Πόσες μέρες πονάει ο φρονιμίτης;

Η ανάρρωση μετά την εξαγωγή φρονιμίτη εξαρτάται ξεκάθαρα από τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν πόνο και δυσφορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλους. Άλλα συμπτώματα μετά την επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα στο στόμα και τα μάγουλα, ήπιους ορατούς μώλωπες, δυσκαμψία και πόνο στη γνάθο και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα. Σε γενικές γραμμές Η ενόχληση μετά την εξαγωγή φρονιμίτη διαρκεί τυπικά από 2-7 ημέρες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην κανονική τους ρουτίνα σε μόλις 2-3 ημέρες.

Πότε κλείνει η «τρύπα» μετά από εξαγωγή φρονιμίτη;

Η διαδικασία επούλωσης μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

Τις πρώτες 24 ώρες, θα πρέπει να αναπτυχθούν θρόμβοι αίματος γύρω από την περιοχή της εξαγωγής. Αυτό παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τα εκτεθειμένα οστά και τις νευρικές απολήξεις, καθώς και μια βάση για την ανάπτυξη νέων μαλακών ιστών. Στις 2 με 3 ημέρες μετά τη διαδικασία, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση του πρηξίματος στο στόμα και τα μάγουλα. Εάν η χρειάστηκε να γίνουν ράμματα, τότε ο οδοντίατρος θα προβεί στην αφαίρεσή τους σε 10 με 14 ημέρες μετά την εξαγωγή. Μετά από δύο εβδομάδες, όλοι οι μώλωπες θα έχουν εξασθενίσει.

Χρειάζεται να πάρω κάποιες μέρες αναρρωτική άδεια από την εργασία μου;

Θα πρέπει να θυμάστε πως κάθε οργανισμός αναρρώνει στο δικό του χρόνο. Κάποιες φορές η επούλωση μπορεί να διαρκέσει μόλις μερικές ημέρες και άλλες φορές μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή περισσότερο. Εάν το περιστατικό εξαγωγής φρονιμίτη του ασθενούς είναι σχετικά απλό, τότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, εάν θεωρεί πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Συνήθως προτείνονται μία με δύο ημέρες αναρρωτικής άδειας. Εάν υπάρξουν βέβαια συμπτώματα έντονου πόνου και οιδήματος, τότε συνίσταται ο ασθενής να παραμείνει σπίτι περισσότερο.

Πρήξιμο ή μόλυνση μετά από την εξαγωγή – Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές, μετά από την εξαγωγή του φρονιμίτη, η ανάρρωση διαρκεί μερικές μέρες. Βέβαια, ορισμένες φορές υπάρχει η πιθανότητα η επούλωση να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο πόνος στην περιοχή και το οίδημα αποτελούν φυσιολογικά επακόλουθα. Σε μερικούς ανθρώπους όμως αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν περισσότερες ημέρες, ειδικά στην περίπτωση που η διαδικασία περιλάμβανε πολλαπλές και ταυτόχρονες εξαγωγές ή αν υπήρξαν επιπλοκές.

Είναι σημαντικό, στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρό σας, καθώς τα συμπτώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη μόλυνσης, νευρικής βλάβης ή κάποιας άλλης επιπλοκής. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη σας αντιμετωπίσετε δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή, υπερβολική αιμορραγία, πυρετό, έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται με παυσίπονα, οίδημα που επιδεινώνεται μετά από δύο ή τρεις ημέρες, άσχημη γεύση στο στόμα, πύον, επίμονο μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης.

Ποιες είναι οι οδηγίες για μετά την εξαγωγή;

Τι πρέπει να φάω μετά; Χρειάζονται παυσίπονα; Θα χρειαστεί να πάρω αντιβίωση; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις των ασθενών που μόλις υποβλήθηκαν σε εξαγωγή του φρονιμίτη τους. Είναι σημαντικό κατά την αποθεραπεία ο ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Η περίοδος ανάρρωσης διαρκεί μόνο μερικές ημέρες και η χορήγηση αντιβίωσης μετά την εξαγωγή φρονιμίτη θεωρείται απαραίτητη. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει παυσίπονα εάν το κρίνει σκόπιμο.

Εάν επιθυμείτε να επιτύχετε ταχύτερη ανάρρωση, θα πρέπει:

  • Να μη δαγκώνετε το εσωτερικό του στόματος μετά την εξαγωγή. Μπορεί να σας ζητηθεί να δαγκώνετε περιοδικά ένα επίθεμα γάζας για να μειώσετε και να σταματήσετε την αιμορραγία.
  • Να αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά την εξαγωγή, γιατί αυτό μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία.
  • Να εφαρμόσετε πάγο στο πρόσωπο τις πρώτες 24 ώρες για να μειώσετε το οίδημα.
  • Να καταναλώνετε μαλακές τροφές τις πρώτες μέρες.
  • Να αποφύγετε καυτά ροφήματα και τροφές.
  • Να μην αγγίζετε και να ενοχλείτε την περιοχή με τη γλώσσα ή τα δάχτυλά σας.
  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ προσεκτικά.

Πότε υποχωρεί το πρήξιμο;

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς θα υποχωρήσει το οίδημα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι το οίδημα να εξαφανιστεί.  Χρησιμοποιήστε παγοκύστη σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Οποιοδήποτε πρήξιμο στα μάγουλά σας συνήθως βελτιώνεται σε δύο ή τρεις ημέρες.

Πόσο κοστίζει η εξαγωγή φρονιμίτη; Είναι προσιτό το κόστος και οι τιμές;

Η εξαγωγή του φρονιμίτη αν και πρόκειται για μία επέμβαση ρουτίνας, αποτελεί μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Το κόστος της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, σημαντικό ρόλο παίζει η σοβαρότητα του περιστατικού, εάν δηλαδή πρόκειται για εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη – στραβός φρονιμίτης, ή εάν θα πραγματοποιηθεί εξαγωγή πολλών φρονιμίτων. Ο οδοντίατρός σας θα σας κατευθύνει αναλόγως κατά τη διάρκεια του πρώτου συμβουλευτικού ραντεβού και θα προτείνει τη λύση που θα καλύψει  απόλυτα τις ανάγκες σας.

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου». - Κόνι Στίβενς

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα μαζί μας